Sesi yazıya çevirme herkesin zaman zaman ihtiyaç duyduğu bir işlemdir. Kişisel veya kurumsal olarak mevcut olan bazı belgelerin deşifre edilmesi gerekebilir. Bu, bazen kayıtlı bir konuşmacının söylediklerini tercüme etmek ve daha sonra başka bir dile tercüme etmek için geçerli olabilir. Türkçe, İngilizce, Arapça ses ve görüntü kayıtlarının transkripsiyonu günümüzde teknolojik gelişmelerin sunduğu önemli bir fırsattır. Bu işleme, yani ses ve video dosyalarının metne aktarılması işlemine transkripsiyon denir.
Ses deşifresi son derece zahmetli bir süreçtir. Ayrıca süreç biraz zaman alıyor. Çünkü bir dilde ses ve video dosyalarının yazıya dökülebilmesi için tüm dosyaların detaylı olarak incelenmesi gerekir. Günümüz teknolojisinin geldiği noktada hayatı kolaylaştıran binlerce uygulama bulunmaktadır. Bu kolaylıklardan biri de ses kaydını metne dönüştürme seçeneğidir. Bunu yapabilen pek çok uygulama olsa da sundukları özelliklerle öne çıkan bazı uygulamalar da bulunmaktadır.
İş ve eğitim alanında hayatı kolaylaştıran uygulamalar arasında yer alan sesi yazıya aktarma uygulamaları geçmişte sadece masaüstünde kullanılıyordu. Zamanla bu durum değişti ve her teknolojik unsurda olduğu gibi ses kayıtlarını metne çevirme uygulamaları da cebimize sığmaya başladı. Günümüzde ses kayıtlarını başarılı bir şekilde metne dönüştürebilen birçok uygulama bulunmaktadır. Ses deşifresi için hizmet alabileceğiniz sitelerin yanı sıra bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Sesi yazıya çevirme siteleri ve uygulamaları aşağıdaki listede yer almaktadır:
- Google Dökümanlar
- Google Speech
- Google Keyboard
- Microsoft Azure
- Voicedocs
- Dictation.io
- VoiceNote.in
- Just Press Record
- Speechnotes
- Transcribe
- Transkriptor
- Dikte – Konuşmadan Yazıya
- Speechy
- SpeechTexter
- Voice Notes
Google Dökümanlar
Eğitim ve iş hayatında milyonlarca kullanıcısı olan Google Dokümanlar, metin hazırlamanın ötesinde hizmet de verebilmektedir. Milyonlarca kullanıcının aşina olduğu Google Dokümanlar arayüzündeki “Sesle Yazma” özelliği etkinleştirilerek ses kaydının metne çevrilmesi işlemi başarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Makalelerimizi Google Document ile online olarak saklayabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra makalelerinizin çevrim içi olarak saklanmasına da olanak tanır. Sesten metne dönüştürme ile uygulamanın araçlar bölümünden sesle yazma özelliğini kullanabilirsiniz.
Google Speech
Google Speech ile ses kaydı çok kolay bir şekilde yazıya aktarılabilmektedir. Videodaki konuşmaları sese aktarmak da mümkündür. Basit ve kullanışlı arayüzü olan Google Speech’in kullanımı tamamen ücretsizdir. Türkçe dahil, Avrupa dilleri, Rusça, Meksika İspanyolcası, Çince, Japonca ve Hintçe gibi birçok dili destekler. Profesyonel versiyonu olan Text-to-Speech, ses kullanımı özelliğini yapay zeka ile destekler.
Google Keyboard
Google tarafından programlanan Google Keyboard, mobil cihazlara klavye uygulaması olarak sunulsa da ses kaydını metne çevirmek için de yeterlidir. Google Çeviri ile entegre çalışan Google Keyboard, ses kaydından metne 60 farklı dili aktif olarak çevirebilmektedir. Google Keyboard, GIF seçeneği ve emoji kütüphanesi ile ifade kabiliyetini artırır. Ses ile yazıya dökme dışında el yazısıyla da uygulamayı kullanabilirsiniz. Google Play Store’dan ve App Store’dan indirebilirsiniz.
Microsoft Azure
Microsoft Azure ile konuşma sesini eyleme geçirilebilir hale getirebilirsiniz. 100’den fazla dilde ve farklı formatlarda sesi hızlı ve doğru bir şekilde metne dönüştürebilirsiniz. Etki alanına özgü terminolojide doğruluğu artırmak için modelleri özelleştirmelisiniz. Transkript metninin aranmasını ve analizini etkinleştirerek veya eylemleri kolaylaştırarak tercih ettiğiniz programlama dilinde sözlü sesten yararlanabilirsiniz.
Voicedocs
Voicedocs ilk 10 dakika ücretsiz, daha uzun kayıtlar ise ücretlidir. Ses kayıtları, üye olmak ve ödeme yapmakla verilen süreyi içerecek şekilde kullanılmaktadır. Kaydettikten sonra dosyayı indirebiliyorsunuz. Yani kayıt için bekleme süresi yok. Hem telefona hem de bilgisayara yüklenebilmektedir. Voicedocs uygulaması, sesten metne programların başında gelmektedir. Bu uygulama son zamanların en popüler ve başarılı uygulamasıdır. İlk olarak ücretsiz kullanıp daha sonradan ücretli versiyona geçebilirsiniz. Peki, neleri yapabilirsiniz?
Dictation.io
Dictation.io, ses algılamadaki başarısı ile öne çıkmaktadır. Ses kaydını metne dönüştürme sürecinde başarılı bir sitedir. Sesi çok iyi algılar ve metinlerinizi istediğiniz gibi metne dönüştürür. Ses kaydını metne çevirme konusunda size istediğinizi verebilecek bir web sitedir. Dictation.io web sitesine girdiğinizde anında mikrofon erişimi açılır ve konuşulan sözler anında yazılır. Sonra burada yazılanlar kopyalanır.
VoiceNote.in
VoiceNote.in ses deşifresi yapmak için ücretsiz kullanabileceğiniz bir sesi yazıya çevirme sitesidir. Bu sitenin en önemli özelliği Chrome eklentisine sahip olmasıdır. Chrome eklentisi sayesinde ses deşifresini pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir siteye bağlı kalmadan eklenti üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Just Press Record
Bir transkripsiyon uygulamasından isteyebileceğimiz hemen hemen her şeyi içeren Just Press Record; cihazlar arasında tek tuşla kayıt, çeviri ve senkronizasyon gibi özellikler sunar. Just Press Record şu anda sadece iOS kullanıcıları için sunulmaktadır. Tek dokunuşla kayıt özelliği vardır. Deşifre ve iCloud senkronizasyonu ile tüm Apple cihazlarınızda kullanabilirsiniz.
Speechnotes
Uygulamanın yanı sıra bir web sitesi üzerinden de hizmet veren Speechnotes, gücünü Google’dan alan uygulamalardan biridir. Kullanım kolaylığı ile öne çıkan Speechnotes, sadece Android cihazlarda kullanılabilmektedir. Google’ın ses tanıma teknolojisini içeren uygulamanın ücretsiz sürümünün yanı sıra Premium sürümü de bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Akademik Çeviri Siteleri
Transcribe
Ses kayıtları kadar videoları da metin olarak derleyebilen Transcribe, yapay zeka teknolojilerinden faydalanmaktadır. 120’den fazla dil destekleyen Transcribe; toplantı sırasında, röportajda ya da videolar da otomatik not oluşturabilirsiniz. Diğer uygulamalarda olduğu gibi tek tıkla ses kaydını çevirmeye başlayabilen Transcribe uygulamasından yalnızca iOS kullanıcıları yararlanabilmektedir.
Transkriptor
Transkriptor uygulamasıyla not dökümlerinizi istediğiniz dile çevirebilir ve birden fazla dilde yazılı içerik oluşturabilirsiniz. Transkriptor, aynı belge üzerinde tüm ekibin çalışmasına izin verdiği için kurumsal firmalar sıklıkla kullanır. Yazıyı çevirmenin dışında yapay zeka destekli asistanda bulunur. Konuşma, video ya da ses kaydı gibi dokümanlar hakkında istediğiniz soruyu sorduğunuzda yapay zeka asistanı cevap verir. Uygulama paralı olsa da ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Metni sese dönüştürme, ses ve video dosyalarını metne dönüştürme, yapay zeka ile içerik oluşturma özelliklerini ücretsiz deneyebilirsiniz.
Speechy
Speechy, güçlü yazılımı sayesinde yapay zeka ve ses tanıma konusunda oldukça iddialıdır. Yapay zeka destekli asistanı ve 80 dilden fazla algılama seçeneği bulunur. Speechy, App Store’da olsa da Play Store mağazasında bulamazsınız. DEHB, beyin sarsıntısı ya da okuma zorluğu çeken kişiler uygulamayı sıklıkla kullanır. Dokümanları sesli kitap şeklinde okuduğu için egzersiz sırasında, yemek pişirirken ya da işe giderken kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Dikte – Konuşmadan Yazıya
Dikte ile yazmak istediğiniz metni okuyarak yazdırabilir ya da sesli notları metne dönüştürebilirsiniz. Dikte; metni konuşarak yazmaya, kaydetmeye, tercüme etmeye ve deşifre etmeye yardımcı olur. Gelişmiş ses tanıma özelliği ile sesten metne dönüştürür ve tercüme eder. Dikte – Konuşmadan Yazıya özellikleri şunlardır;
- 40’dan fazla dil destekler. Diller arasında rahatlıkla geçiş yapabilir ve farklı projelerinize tek tıklamayla geçebilirsiniz.
- iCloud’u etkinleştirdiğinizde tüm Apple ürünlerinde senkronize edilir.
- Engelli kişiler için VoiceOver, yazı tipi boyutu ayarı ve tuş boyutlarını ayarlayabilirsiniz.
- Ses dosyası deşifre özelliği ile konuşma içeren ses kayıtlarını metne dönüştürebilirsiniz. Popüler tüm ses dosya biçimlerini destekler.
- Dokümanlarınızı rahatlıkla Facebook, Twitter, WhatsApp ve Flickr gibi uygulamalarda paylaşabilirsiniz.
SpeechTexter
SpeechTexter, Play Store ve site üzerinden kullanabildiğiniz ücretsiz sesi yazıya çevirme uygulamasıdır. 70 dilden fazla dil desteği, özel sesli komutlar, gerçek zamanlı sürekli konuşma tanıma, metin notu, e posta, blog gönderi gibi alanlarda rapor oluşturma özellikleri bulunur. doğruluk oranı %90’ın üzerindedir. SpeechTexter’ın kolay arayüzü, indirmeye ihtiyaç duyulmaması ve ücretsiz olması popüler hale getirdi. SpeechTexter’ın sitesi dışında Google Play üzerinden deneyebilirsiniz.
Voice Notes
Voice Notes, Android cihazlar içi geliştirilen ücretsiz sesi yazıya dönüştürme uygulamasıdır. Profesyonel kullanıma uygun olmasa da günlük hayatta not tutmanıza yardım eder. Aldığınız notları takvime eklediğinizde size hatırlatma özelliği bulunur. Sesli metinleri arkadaşlarınızla paylaşabilir, notları otomatik depolama dosyasına kaydedebilir ve 120 dilde konuşmalarınızı metine aktarabilirsiniz. Voice Notes uygulamasında sadece Google Play üzerinden ulaşabilirsiniz.
Keşfedin: İnternetten Çeviri Yaparak Para Kazanmak
Sesi Yazıya Çevirme Siteleri Ne İşe Yarar?
Sesi yazıya çevirme siteleri ile aşağıdaki talepleri kolayca ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz:
- Derslerde alınan ses kayıtlarını yazıya çevirme
- Herhangi bir sesi yazıya dökme
- Röportajların deşifresi
- Podcastı yazıya çevirme
- Konferans ses kaydını yazılı hale getirme
- Online görüşmeyi yazıya çevirme
- Videodaki sesi yazıya çevirme
Ücretsiz Sesi Yazıya Çevirme Programı Var Mı?
Evet, listemizde belirttiğimiz 15 adet program ücretsizdir. İlk olarak ücretsiz olarak başlanan programlar, daha sonradan ücretli hale gelebilir. Demo sürümü denedikten sonra ücretli sürümleri de deneyebilirsiniz.