Redaksiyon

Redaksiyon Nedir? Redaksiyon Nasıl Yapılır?

Redaksiyon Nedir? Redaksiyon Nasıl Yapılır?

Redaksiyon, Fransızca kökenli bir sözcüktür ve yazılı metin üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılarak yayıma hazır hale getirmek anlamına gelir. Yayımlanmamış bir metnin gramer kurallarına uygunluğunun sağlanması ve gerekli düzeltmelerin yapılarak yayıma hazır hale getirilmesi redaksiyon olarak adlandırılır. Redaksiyon, bir eserin dil bilgisi, yazım ve yazım kurallarına uygun olup olmadığının dikkatlice kontrol edilmesi, cümlelerde anlamı bozan unsurların belirlenmesi için metinlerin kontrol edilmesi ve anlam bütünlüğüne zarar vermeden gerekli değişikliklerin yapılması işlemidir.

Redaksiyon Nasıl Yapılır?

Redaksiyon yapmak için ilk olarak TDK kurallarına hakim olmanız gerekmektedir. Daha sonra o alanla ilgili uzmanlığınızın da olması gerekir. Metin yayınlanmadan önce şu sorulara dikkat ediniz:

  • Dil ve anlatım kurallarına uygun mu?
  • yazım hataları var mı?
  • Noktalama işaretleri düzgün kullanılmış mı?
  • Anlamın akışını bozan cümle var mı?
  • Anlamsal olarak akıcılığı iyileştirebilir miyim?

Bu soruları göz önüne aldıktan sonra

  1. Metindeki noktalama işaretleri hatasını bulun.
  2. Metine anlam bütünlüğü kazandırın.
  3. Metinde anlamsal bozuklukları tespit edin ve anlam zenginliği sağlayın.
  4. TDK kuralları kapsamında yanlış kelimeleri tespit edin.
  5. Gördüğünüz tüm hataları düzeltin.
  6. Metnin son okumasını gerçekleştirin ve görevi tamamlayın.

redaksiyon nasil yapilir

Daha İyi Çalışmalar İçin Keşfedin: Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Redaksiyon Nerelerde Kullanılabilir?

Redaksiyon işlemi akademik dergiler, kitaplar, romanlar, biyografiler, çeviriler, kurumsal raporlar, kişisel sunumlar, proje çalışmaları, makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri başta olmak üzere tüm yazılı kaynaklara uygulanabilir. Çalışmada ne kadar titiz olunursa olunsun bazı eksikliklerin olması kaçınılmazdır. Çünkü eser sahibinin her konuda uzman olması mümkün değildir. İşinin ve çalışmalarının mükemmel olmasını isteyen ve baskıdan sonra geri dönmenin mümkün olmayacağını bilen titiz kişiler bu nedenle redaksiyonun gerekliliğine inanmaktadırlar.

Redaksiyon her alanda çok etkilidir ve profesyonelliği olumlu yönde destekler. Profesyonel bir imaj için hazırlanan metinlerin doğru ve kaliteli olması önemlidir. Pek çok iş alanında hazırlanan metinler için düzenleme gerekmektedir.

Redaktör Kimdir?

Redaksiyon işlemini yapan kişilere redaktör denmektedir. Redaktör, yazılı metinleri düzenleyerek titizlikle yayıma hazırlayan kişidir. Metinlerdeki eksiklikleri ve hataları bularak gerekli düzeltmeleri yapar. Büyük emekle oluşturulmuş kitaplar, dergiler, çeviriler, makaleler, projeler, tezler vb. çalışmalar tamamlandıktan sonra dil kurallarına uygunluk ve akıcı bir ifade ile istenilen formatta yazımın sağlanması için uzman bir redaktör tarafından denetlenmelidir. Kısacası hazırlanan metnin gramer kurallarına uygunluğunu kontrol etmek ve akıcı bir Türkçe elde etmek için deneyimli bir redaktör tarafından kontrol edilmesi kesinlikle çok önemlidir.

İlgili İçerik: İntihal Oranı Kaç Olmalı?

Redaksiyon işleminin nasıl yapıldığı konusu da önemlidir. Bu süreçte öncelikle metinlerdeki yazım hataları ve yazım hataları düzeltilmelidir. Daha sonra metindeki gereksiz ve fazla kullanılan kelimeler çıkarılarak çalışmadaki bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. İfade hatalarını ve mantık hatalarını düzelterek metne akıcılık katan redaktör, metinleri düzeltmeye ve tamamen hatasız olarak yayımlamaya çalışır.

Redaksiyon Türkçe metinlerde olduğu gibi çeviri metinlerde de çok önemlidir. Ayrıca çeviri metinlerin redaksiyonu ayrı bir uzmanlık gerektirdiği için daha zordur. Ne kadar iyi bir yazar ya da çevirmen olursanız olun, dili ne kadar iyi öğrenirseniz öğrenin, herkes hata yapar. Bir metnin basıldıktan sonra düzeltilmesinin mümkün olmadığının bilincinde olan kişiler, redaksiyonun gerekliliğine ve önemine inanırlar. Üstelik kişinin kendi hatasını fark etmesi her zaman çok zordur ve biraz zaman alır. Bu nedenle çeviri çalışmasına yazar dışında bir gözün dahil edilmesi gerekir. Sonuç olarak herkes hata yapar, hata yapmadığı düşünülen kişiler daha az hata yapanlardır. Kişinin kendi hatasını görememesi nedeniyle redaksiyon konusunda başkalarının desteği göz ardı edilmemelidir. “Bin bilsen de bir bilene danış” atasözü redaksiyon konusunda rehber olmalıdır.

Redaksiyon Ücretleri 2024 Güncel

Redaksiyon ücretleri 100 kelime için 20 TL’den başlamaktadır ve kişinin uzmanlığına göre artmaktadır. İyi bir uzmana 1000 kelimelik bir içeriğinizi redakte ettirmek isterseniz yaklaşık olarak 350 – 400 TL arasında bir ödeme yapmanız gerekebilir. Redaksiyon fiyatları 2024 için uzmanına ve şehrine göre değişkenlik göstermektedir.

En İyi Kaynaklar İçin Keşfedin: Türkiye’deki En İyi Yayınevleri

Bir yorum bırakın